Kevään 2023 aikana järjestetään Pirkanmaalla kolmasluokkalaisille 25 taidetyöpajaa. Työpajoissa opetellaan kierrätyksen ja lajittelun perusasioita, rakennetaan nukkeja sekä kuvataan videoita. Työpajat järjestetään kouluilla ja ovat osallistujille maksuttomia.

Nukenrakennusmateriaalina käytetään muoviroskia. Lapset saavat ideoita, kuinka rikkinäisestä ja käyttökelvottomasta ämpäristä, muovikasseista, tai vaikkapa pullonkorkeista saadaan rakennettua jokin vedessä elävä hahmo. Rakentamisen ohessa pohditaan, kuinka kierrättäminen ja lajittelu onnistuvat omassa arjessa.

Hahmoja opetellaan liikuttamaan niin, että ne liikkuvat yhdessä kuin koski (Plastic rapids). Tallenteista kerätään videokollaasi, joka on esillä taidenäyttelyssä muiden työpajoissa valmistuneiden teosten kanssa. Plastic Rapids -taidenäyttely järjestetään Tampereen Finlaysonilla marraskuussa 2023.

Työpajamallia testattiin syksyn 2022 aikana. Hankkeen pilotti järjestettiin Puistokoulun, eli Tampereen yliopistollisen sairaalan koulun iltapäiväkerhotoiminnassa yhteistyössä Lupa liikkua ja harrastaa -hankkeen kanssa. Pilottityöpaja oli kerran viikossa järjestettävä ja siihen osallistuivat joka viikko eri lapset.

Työpajoja ovat mahdollistamassa Operaatio Pirkanmaa, Koneen säätiö ja Pirkanmaan jätehuolto Oy. Yhteistyökumppanina on lisäksi Tampereen taidekasvatusyhdistys. Julisteet on suunnitellut Nikita Gavrilenko.

Miten Plastic Rapids -hanke syntyi?

Syksyllä 2020 Tampereen kaupunki valmistautui hakemaan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Nukketeatteri Nirunaru ideoi yhdessä tamperelaisten nukketeatterin tekijöiden kanssa projektia Veden voima, jonka tavoitteena oli antaa lapsille ja nuorille osaltaan mahdollisuus vaikuttaa ja oppia kierrätyksestä. Kulttuuripääkaupunkihankkeen jatkoksi syntyi Operaatio Pirkanmaa, jonka yhdeksi projektiksi valikoitui Veden voimasta jalostunut hanke nimeltä Plastic Rapids. Nukketeatteritaiteilija Henrika Nieminen otti vastuun hankkeen kehittämisestä eteenpäin. Plastic Rapids vastaa nyt haasteeseen Enemmän tekoja, vähemmän huolta maailman tulevaisuudesta! Nukketeatteri Nirunaru hallinnoi hanketta ja yhteistyötahoja on paljon sekä Tampereella että Pirkanmaalla.