HermanniHistoria

Nukketeatteri Nirunaru on 50 vuotta toiminut nukketeatteri, joka on harrastajanukketeattereista maan vanhimpia. Nirunarun perusti Huittisissa kaupungin kirjastonhoitaja Tuula Martikainen vuonna 1973. Nirunaru toimi Huittisissa vuoteen 1978 asti, jolloin Nirunaru muutti Tuula Martikaisen mukana Tampereelle, missä toiminta jatkuu edelleen.

Nirunaru esiintyi Huittisissa pääosin lapsille kirjastossa, kouluilla, päiväkodeissa ja kirjastoautossa. Lasten näytelmien lisäksi Nirunaru valmisti jo silloin esityksiä myös aikuisille. Nirunarun historian ensimmäinen esitys oli suunnattu aikuisille ja se pidettiin Huittisten varavankilassa.

Tampereella vuonna 1978 Nirunaruun liittyi uusia jäseniä, jotka jatkavat toiminnassa edelleen. Nyt toiminnassa on mukana yhteensä yhdeksän henkilöä. Nirunaru käyttää monia nukketeatterin tyylilajeja, ja ohjelmistossa on tarjolla useita näytelmiä yhtä aikaa.

Vuosittain esityksiä on ollut 25-35, tähän mennessä yhteensä lähes 1200.

Huittinen_Tuula_Martikainen_naytelmasta_Sammakko_ja_muukalainen_kuva_Klaus_Elfving.jpg

Eri näytelmiä on tehty lapsille noin sata, aikuisille yksilöllisiä näytelmiä tai näytelmien eri versioita yli 300. Katsojia on ollut vuosittain 1800-3400, yhteensä historian aikana yli 100 000 katsojaa.

Akavan TJS Opintokeskus on myöntänyt vuonna 1994 Nirunarulle Lanttu-palkinnon nimellä ”Kenellä lanttu leikkaa”. Palkinto myönnettiin kekseliäästä ja omaperäisestä nukketeatteritoiminnasta ja ohjelmistosta. Keraamisen lanttuveistoksen on suunnitellut taiteilija Gunvor Olin-Grönqvist.

Nukketeatteri Nirunaru sai vuonna 2012 Pirkanmaan Kulttuurirahaston apurahan juhlanäytelmän valmistamiseen ”Nirunarukengät – muistojen silkkiä ja samettia”.